De leeuw hoort bij de katachtigen.
Enkele andere grote katten zijn: tijger, panter (of luipaard), poema, jacht-
luipaard, jaguar, sneeuwpanter en nevelpanter.
Een mannetjesleeuw heeft aan zijn kop hele grote manen. Zo lijkt hij nog groter en indrukwekkender. Mannetjesleeuwen verdedigen het territorium, terwijl de vrouwtjes voor het grootste deel van het voedsel zorgen.
Vrouwtjes hebben geen manen.
Die zouden trouwens heel onhandig zijn bij het jagen.
Vroeger kwam de leeuw in Afrika en grote delen van Azië voor. Maar er is veel op
gejaagd. Nu leeft hij eigenlijk alleen nog in Afrika. In het Gir Forest National Park in Azië leeft de Aziatische leeuw.
De populatie daar is ongeveer 900 leeuwen. Ze jagen en leven hoofdzakelijk in dichte bossen in plaats van op een open savanne, zoals de Afrikaanse leeuwen.
Leeuwen zijn echte vleeseters. Als de vrouwtjes de prooi hebben gedood, komt eerst het mannetje zijn deel opeisen. Daarna komen de vrouwtjes en de jongen aan de beurt. De rest is voor de aaseters: hyena's, jakhalzen en gieren.
Omdat ze zwakkere of zieke dieren uit kuddes vangen, zorgen ze ervoor dat de populaties van hun prooidieren (zoals zebra's en antilopen) gezond blijven.
Kopstootjes:
Leeuwen begroeten elkaar door hun
koppen tegen elkaar aan te wrijven;
dit versterkt de band in de groep.
Download de woordzoeker, kruiswoordpuzzel of andere puzzel van deze Flipping-pagina.
De afbeeldingen die je op deze Flipping-pagina ziet, kun je omdraaien door erop te klikken.
In de tekst kom je woorden tegen, die je ook kunt vinden in de puzzel die je gedownload hebt. Bij een woordzoeker lees je een zin als je alle woorden hebt ingevuld.
Voor je juf of meester is er ook een antwoordblad
De leeuw wordt wel de koning van de
dieren genoemd.
Ze worden zo genoemd omdat ze bovenaan de voedselketen staan; ze hebben in het wild bijna geen natuurlijke vijanden.
Leeuwen hebben uitstekend zicht in het donker. Leeuwen kunnen zes keer beter zien in het donker dan mensen, wat hen meesters in de nacht maakt.
Als de leeuwinnen op jacht gaan, sluipen ze door het gras van de savanne.
Je kunt ze dan haast niet zien.
Dat noem je camouflage.
Net als een kat heeft een leeuw hele scherpe nagels.
Die kan hij ook intrekken.
Als een leeuw een prooi bespringt, zet hij zijn klauwen in het dier.
Dat komt dan meestal niet meer weg.
Leeuwen kunnen enkele dagen zonder water, maar drinken wel elke dag als er genoeg water beschikbaar is.
Geen zwemmers:
Leeuwen houden over het algemeen niet van water en zullen het liever vermijden, al kunnen ze het wel als het echt moet.
De witte leeuw komt erg weinig voor. Over de hele wereld leven er maar een stuk of 30. Onder andere in Ouwehands dierenpark in Nederland. Daar leven 2 witte leeuwen. Witte leeuwen zijn geen albino's. Ze zijn een kleurvariant van hun bruingele soortgenoten. In de vrije natuur hebben ze geen schijn van kans om te overleven, want ze vallen hartstikke op !
Leeuwen zijn sociale dieren. Ze zijn de enige katachtigen die echt in groepen
leven, een 'troep' genoemd. Meestal een mannetje met een paar vrouwtjes en een stelletje welpen.
Als jonge mannetjes te groot worden, worden ze uit de groep gezet.
Soms vechten ze met de oude man, wie er de baas is.
Vingerafdrukken.
Net zoals mensen unieke vingerafdrukken hebben, hebben leeuwen unieke
snorharenpatronen waaraan onderzoekers ze kunnen herkennen. Bij elke leeuw zijn ze anders.
Leeuwen jagen meestal in een groep.
Dat doen de vrouwtjes.
Als ze een prooi hebben ingesloten, wordt die opgejaagd en besprongen.
Meestal loopt het slecht af voor de prooi.
De leeuw heeft scherpe tanden en hele grote hoektanden. Met die hoektanden breekt hij de nek van het prooidier.
Ook kan hij er goed grote stukken vlees mee afscheuren. Brrrr. !!
Een brul van een leeuw is zo hard dat je die tot wel 8 kilometer verderop kunt
horen.
Klik HIER voor het brullen van een leeuw.